Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Управляващите успяха да се разберат за дълга към пътните фирми

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов

Управляващите са успели да се разберат как да бъде изплатен дългът към пътностроителните фирми, за да могат да започнат текущите необходими ремонти. Това е било постигнато на продължилия четири часа снощи коалиционен съвет. Било е прието настояването на премиера Кирил Петков - 50% от парите за пътищата (над 600 милиона лева) да бъдат изплатени веднага, а останалите 50% - след ревизия на изпълнението. Това потвърди вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Решението предстои да се гласува в извънредна регионална комисия днес (19 април), а в четвъртък - и в парламента.

"Стискам палци да стане. Аз съм съгласен на всеки един от вариантите. Въпросът е да се разреши ремонтирането. Просто от утре нататък да започнем да запълваме дупки, както и да преасфалтираме участъците, които са по текущ ремонт. Оттук нататък не предвиждам повече турболенции в коалиционния формат и смятам, че трябва да мине леко и по възможност без да имаме изненади", каза вицепремиерът. "Това, което се разбрахме, е да използваме и двете решения, които са внесени в Народното събрание, като се стъпи общо взето върху първоначалната идея, с която тръгнахме - на първо място да се разреши да започнат ремонтите веднага и да се продължи завършването на онези започнати 278 обекта, които са в ужасен вид в момента, тоест стигнали са до средата“, каза регионалният министър. На практика в комисията са внесени две предложения, които се очаква да бъдат обединени в едно.

Вицепремиерът се надява две седмици след като решението бъде одобрено от Народното събрание, да започне изплащането на парите.

По повод исканията на превозвачите Караджов беше категоричен, че не предвижда отстъпки във връзка с тол системата. "Ако сега се отвори вратата ремонтите да започнат от другата седмица, държавата инвестира много повече, тоест националният бюджет ще инвестира два милиарда и половина лева в ремонти и поддръжка, както и в ново строителство на пътища. Твърде много искат от мен. Няма повече да се отстъпва. Тези две години бяха ваканция. Стига толкова", допълни той.

Организациите на автобусни и товарни превозвачи са против увеличението на тол таксите, както и на включване на второкласната мрежа в таксуването. Те обявиха, че на 27 април ще излязат на ефективен протест и срещу високите цени на горивата. Той ще се проведе в големите градове в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във