Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ РАЗБЪРЗАХА С РАЗПРОДАЖБАТА

Само три дни, вместо една седмица, ще е срокът, в който депутатите ще могат да направят своите предложения преди второто четене на промените в Закона за приватизацията. Това реши парламентарното мнозинство в петък (3 ноември), веднага след като проектът на правителството бе одобрен на първо четене от ОДС, Евролевицата и ОНС. От ПГДЛ гласуваха против. Хората на Доган подкрепиха също и алтернативен проект на червените депутати Михаил Миков и Татяна Дончева с надеждата, че предложените от правителството текстове в крайна сметка ще претърпят някои корекции.


Очакванията са в края на следващата седмица промените в закона да станат факт. Основният аргумент на опозицията срещу тях бе, че те не отговарят на намеренията на кабинета за по-голяма прозрачност и контрол на раздържавителния процес. Не споделям това мнение, отговори по-късно вицепремиерът Петър Жотев. Според него когато Надзорният съвет на АП бъде избран от парламента, никоя политическа сила няма да има контрол върху надзора, а увеличаването на изпълнителните директори на агенцията от един на трима, двама от които заместници на първия, ще предотврати обслужването на корпоративни интереси, защото триумвиратът ще взима решенията си с просто мнозинство. Не искам да кажа, че сегашният директор е правил това, уточни Жотев. Той се обиди на депутата от БСП Петър Димитров, който го обвини, че при приватизацията на БУЛБАНК е подарил 150 млн. щ. долара на УниКредито Италиано.


От БСП и ДПС отново настояха за създаването на специална парламентарна комисия, която да контролира процеса на раздържавяване. Разширяването на функциите на АП може и да е правилна стъпка, но това че нейният надзорен съвет съвет вече няма да се съставя от квотите на парламента и Министерския съвет, а ще се избира и освобождава изцяло от Народното събрание, не я превръща в негов орган, изтъкна Атанас Папаризов от ПГДЛ. Според него намерението на кабинета депутатите да се намесват в една или друга сделка, да я разрешават, а Министерски съвет само да я подписва е правен и икономически абсурд, защото превръща парламента в нов вид изпълнителен орган. Папаризов нарече безотговорна създадената от вицепремиера Петър Жотев практика на работните групи, при която няма конкретно отговорен министър. Депутатът настоя Народното събрание да приема стратегии за развитието на отделните сектори, а не за тяхното приватизиране и посочи като положителен пример енергетиката. И той, и народният представител от Евролевицата Иван Бойков поискаха министерствата да не участват в приватизацията и всички сделки да се поемат от АП.


По този повод изпълнителният директор на агенцията Захари Желязков коментира, че това е възможно само ако бъде разширен щатът на АП. Пред журналисти Желязков бе категоричен, няма намерение да подава оставка. Малките и средните предприятия могат да се продадат в рамките на два-три месеца до една година, посочи той, а за сделките в областта на обществените услуги прогнози е невъзможно да се правят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във