Банкеръ Daily

Зорница Даскалова, ИПИ:

Управляващите нямат воля за съкращаване на чиновници

Управляващите нямат воля за намаляване на държавната администрация. И сегашните призиви за 20% съкращаване няма да се случат. Това каза икономистът Зорница Славова пред БНР. 

"Имало е много призиви за намаляване на държавната администрация през годините, но това никога не се е случвало. Въпреки че продължаваме да харчим пари за електронно управление и идеята е по-малко работа да минава през хората, което е и способ за борене на корупцията, но това продължава да не се случва. Явно има и някакво незнание от хората на ръководни позиции – колко хора какво работят", коментира посочи Славова.

Данните, които тя представи, показват, че дори има увеличение на щатните бройки. По думите й съвсем малка част от администрацията напуска и то в повечето случаи това е заради пенсиониране. Според нея управляващите нямат стимул да съкращават чиновници.

"Ако се намали администрацията и се въвежда електронното управление, би трябвало да се вижда и увеличаване на ефективността на работата и в редица други сфери, които също са в безвремие от 10 години, и администрацията продължава да е същата – нищо не се променя. Факт е, че се харчат доста пари за електронно управление. Постига се нещо, но то е с много малки стъпки", коментира Зорница Славова.

Тя отбеляза още, че едно съкращаване на администрацията ще доведе до по-голяма ефективност и тогава ще може да се увеличат и средствата.

"Ефективността може да се измери през работата, не през това колко обучения са минали. Виждаме, че гражданите продължават да се сблъскват с тази администрация по неприятен начин. Продължаваме точно в сферата на институциите във всички международни индекси, които са световно признати, България да е на дъното на ЕС. Бройката на обученията не са показател за качество“, коментира още икономистът от ИПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във