Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ СЕ СДЪРПАХА ЗА БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ

Бюджетът за 2001 г. ще бъде изпълнен. По този въпрос не спорят дори и депутатите от опозицията. Те обаче остро критикуват министъра на финансите, че отново е предложил силно рестриктивен бюджет, който по никакъв начин не стимулира икономическия ръст на страната.


Първият сериозен дебат по темата се състоя на 8 ноември 2000 г., и то в пленарната зала на Народното събрание, което е прецедент за последните няколко години. Двамата шефове на Икономическата и Бюджетната комисии Никола Николов и наследникът на Цонев - Христо Христов, заеха креслата на председателя на парламента Йордан Соколов и на неговия заместник Иван Куртев. Екипът на финансовото министерство, воден от Муравей Радев, пък се разположи на местата, където обикновено седят министрите, а депутатите от двете комисии се смесиха с журналистите в залата.


Муравей Радев представи основните параметри на бюджета за следващата година, като не пропусна да подчертае, че той създава всички условия за икономически растеж. Тук идилията в залата свърши. Депутатите от опозицията остро атакуваха числата, представени от финансовия министър. Изказването на проф. Стефан Стоилов от Демократичната левица обобщи обвиненията срещу предложения от правителството бюджет.


При никакви изчисления не може да се получи намаление на данъчната тежест с 600 млн. лв., заяви Стоилов. Той смята, че бюджетът е сметнат така, че да има преизпълнение на приходите, с чието преразпределение ще се занимава правителството, а не парламентът. Струва си да напомним, че това бе основното обвинение и при приемането на бюджета за 2000 година.


Стоилов е категоричен, че политиката на Бюджет'2001 не е насочена към стимулиране на потреблението и производството и призова в него да се заложи по-висок дефицит - например 3%, а не както е предвидено - 1.5 процента.


Министърът на финансите остро реагира на предложението на Стоилов, като обясни, че когато една държава има значителен търговски дефицит, трябва да свие бюджетния дефицит.


България има голямо отрицателно търговско салдо и ако увеличим дефицита в бюджета, ще предизвикаме катастрофа. С вашето предложение, проф. Стоилов, вие ни съветвате да се самоубием, но правителството няма да ви послуша, бе категоричен Муравей Радев. Той смята, че в хазната ще има достатъчно пари за провеждането на пенсионната и здравната реформа. Средствата за пенсии и социални осигуровки през следващата година ще формират 33.4% от разходите на бюджета. В сравнение с тази година през 2001 г. ще се увеличат парите, които ще бъдат похарчени за здравеопазване - със 17.2%, и за образование - с 21.3 процента.


Бюджетът е заделил и необходимите суми за обслужване на лихвените плащания по вътрешния и външния дълг. Те формират 12.5% от всички бюджетни разходи.


Основният риск за хазната през следващата година е свързан както със събирането на планираните данъчни приходи, така и с евентуалните по-високи разходи. Намаляването на данъчните ставки не дава никакви гаранции, че голяма част от сивата икономика ще излезе на светло и ще започне да плаща данъци. В същото време големият брой на пенсионерите и безработните в страната е реална заплаха за хазната. Ако техният брой не намалее, разходите на бюджета рязко ще се увеличат и при положение, че в него няма скрити резерви, той е заплашен с провал.


Същото важи и за лихвените плащания. По-голямата част от тях е свързана с обслужване на външния дълг. Ако курсът на долара спрямо марката (респ. спрямо лева) продължи да се увеличава, както прогнозират дилърите, при евентуална победа на Джордж Буш-младши разходите за лихви ще надхвърлят сумата, заложена в бюджета. За парирането на тази опасност експертите на Муравей Радев също трябва да са предвидили резерви. Очевидно е, че правителството има сериозни основания да заделя скрити бюджетни резерви, с които да се презастрахова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във