Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Управителят на ВЕЦ Пловдив подаде оставка

Управителят на ВЕЦ Пловдив Веселин Маневски подаде оставка. 

Днес приключи проверката на Предприятие ВЕЦ Пловдив към "Националната електрическа компания" ЕАД, разпоредена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Проверката имаше за задача да установи твърдения на служителите на Предприятие ВЕЦ за нарушения на управителя на предприятието  Веселин Маневски, изнесени в сигнал до Министерството на енергетиката през м. февруари 2017 г.

В съобщението на Министерство на енергетиката се казва, че проверката не е установила административни нарушения, свързани с определянето на работната заплата и допълнителното материално стимулиране във фирмата. В ръководния екип на Предприятие ВЕЦ Пловдив е налице конфликт,  сочи друг извод от направената проверка. Ангажирането на голяма част от персонала като страна в междуличностните отношения в ръководството на фирмата сочи, че работниците и служителите са допуснали личните им пристрастия да влияят върху изпълнението на техните задължения.

"Въз основа на тези изводи и с оглед възстановяването на професионалните взаимоотношения и подобряването на работния микроклимат в предприятието, изпълнителният директор на НЕК ЕАД следва да предприеме необходимите действия, включително и вземане на кадрови решения", препоръчва проверяващият екип.

 Маневски е депозирал своята оставка, която е приета от ръководството на НЕК, считано от 15 юни 2017 г.

На 9 юни работниците и служителите от НЕК ЕАД, предприятие „Водноелектрически централи” излязоха на протест срещу управлението на Веселин Маневски, който е общински съветник на ГЕРБ в Пловдив и управител на предприятието. На 19 май протестиращи от "Водноелектрически централи" Пловдив връчиха подписка от над 300 души на изпълнителния директор на НЕК с искане Маневски да бъде освободен. Подписката е срещу методите на управление, организацията на работа и кадровата политика. 

Работниците обвиняват управителя в погазване достойнството на хората, груби обиди, принуждаване за напускане на добри специалисти, назначаване на членове на ГЕРБ без конкурс, на създадени без необходимост длъжности.

Предприятие ВЕЦ към НЕК ЕАД е от стратегическо значение за енергийната система на страната. То поддържа и експлоатира 30 водноелектрически централи, като 15 от тях работят в четири каскади – "Батак", "Въча", "Арда" и "Белмекен-Сестримо". Общата им инсталирана мощност е близо 3 хил. мегавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във