Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Университетски алианс ще има в Пловдив

Предстои създаването на университетски алианс, в който Община Пловдив ще има водеща роля. Това съобщиха от пресцентъра на общината след срещата на кмета Здравко Димитров с ректори и ръководители на всички пловдивски университети. Предложението идва от тяхна страна.

Според кметът тази среща е трябвало да се състои още преди епидемията. "Исках да чуя от всеки един от вас какви са приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период, в който ще участвате с проекти по програми на  ЕС и как Община Пловдив може да ви съдейства", допълва Здравко Димитров. По думите му е изключително важно Градът под тепетата, като индустриален център, да развива професионалното образование, както в средните, така и във висшите учебни заведения. Това е бъдещето. А Община Пловдив е отворена за идеи и е готова да бъде партньор във всяка една инициатива.

Кметът Здравко Димитров е обещал, че срещите ще бъдат регулярни и е пое л ангажимент общината да стане ефективен посредник в осъществяване на връзката между бизнеса, университетите и средното образование. Целта е  да бъде скъсена връзката между бизнеса и образованието, за да се правят гъвкави и модерни програми, адекватни на нуждите на бизнеса и даващи най-добри възможности за реализация на младите хора. По думите му на кмета Пловдив е университетски град с традиции и има всички предпоставки да се развива и да се превърне в мощен европейски образователен център. "За целта обаче е необходимо университети да си взаимодействат, без да бъдат конкуренти и виждам, че вие вече го правите", отбелязал е Здравко Димитров.

От своя страна пък ръководителите на университетите са изразили готовност да подкрепят общината и кмета с подготовката на бъдеща стратегия за управление и развитие на Пловдив, каквато вече се  подготвя от общината. Ръководителите на вузовете са готови да подкрепят с експертиза предложенията на общината, които влизат в Общинския съвет. Те са констатирали още, че научният потенциал в България не се използва рационално и са споделили своите идеи за промяна.

Според изчисления на президента на Висшето Училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров, ако в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат средно около 10 000 лв. годишно и оставят около 200 млн. лв. в икономиката на града.

Именно заради това ръководителите на висшите училища се обединяват около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен център с много добро качество на живот, с възможност за култура, спорт и развлечение. По тази начин университетите в града ще продължат да привличат, както чуждестранни студенти, така и българите в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във