Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Унищожават половин тон от опасния яйчен прах

Заразен с фипронил яйчен жълтък на прах бе установен на територията на страната миналата седмица. 500 килограма от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран.

Пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. От  Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че предприемат превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил.

Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в това число и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар, съобщиха от агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във