Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Уникалността на тютюневите складове вече не може да бъде възстановена, обясниха архитекти

Основите и фасадите останали след опожаряването на Тютюневите складове в Пловдив могат да бъдат спасени, но изгорялата уникална дървена конструкция няма как да бъде възстановена. Това обясниха от Камарата на архитектите в България (КАБ).

"Вероятно фасадите на складовете са заснети, но няма кой и как да ги възстанови. Ние нямаме тези познания и технология, които са имали преди 100 години. А  опазвенето на опаковката на сградата не е опазване на културното наследство", каза заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова. 

Към момента проекти за изгорелите складове няма, тъй като не е ясно какви са инвестиционните намерения на собствениците.  Планове има само за склада на ул. "Одрин" 8, които беше разрушен.

"Там има оценка и проект, но разрешенията се оказаха фалшиви", напомни председателят на камарата Борислав Игнатов. По думите му  в момента община Пловдив изготвя обществена поръчка за оценка на това, колко ще струва да се възстановят складовете в опожарения "Тютюнев град" в Пловдив. След като това стане собственикът ще бъде задължен да плати за възстановяването на сградите, в противен случай собствеността му ще бъде отнета в полза на общината. "Това е най-силната страна на Закона за културното наследство", заключи Игнатов.  

Още в броя си от 11 март в статията http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/kulturnite-pametnici-tunat-v-bezhaberie", в. "БАНКЕРЪ"  предупреди, че тютюневите складове са в сериозна опасност. В материала ни освен, че се описва подробно кой е собственикът на сградите, се съобщава, че той - фирма "Одрин 8" отдавна е изготвил инвестиционен проект с претенциозното наименование "Изграждане на мултифункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг". Той предвижда хотелска част, ресторант, кафене и магазини и общежития с подземен паркинг на три нива.

Архитектите призоваха страната да затегне мерките срещу лошите собственици на сгради паметници на културата, в противен случай съществува опасност опожаряването на подобни сгради да се превърне в масова практика. До момента с максималната по размер глоба от 120 000 лева е налагана на собствениците на сградата на Захарна фабрика и на къщата на Яворов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във