Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УНИКАЛНО ПРОИЗВОДСТВО ЗАПОЧВА В БЪЛГАРСКА РОЗА СЕВТОПОЛИС

Нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход ще бъде открит на 18 април тази година в Казанлък, съобщиха от компанията. Той ще е част от производствения цикъл на Българска роза Севтополис АД и е с уникален модул за преработка на лечебни растения и лекарствени субстанции. Новопостроената сграда на завода е с разгърната застроена площ от 1580 кв. м, а за реализацията му Българска роза Севтополис АД инвестира 5 млн. лева.
Производството ще се осъществява с непрекъсваем трисменен режим на работа и ще осигурява висококачествени лекарствени субстанции, които ще бъдат влагани в производството на оригиналните фитопродукти на Софарма АД - Табекс, Трибестан, Карсил и Нивалин.
През 2007 г. нетната печалба на Българска роза Севтополис е 1.267 млн. лв., или 0.20 лв. на акция. Приходите от продажби на вътрешния пазар възлизат на 12.326 млн. лв., а от износ - 29 хил. лева. Данните за продажбите по продукти на вътрешния пазар показват, че с най-голям дял са таблетките - 11.885 млн. лв., субстанциите са осигурили 380 хил. лв. приходи, а натуралноароматичните продукти и козметика са с най-малък принос - само 90 хил. лева. Продажбите за износ са изцяло от натуралноароматичните продукти и козметика.
В края на миналата година с най-голям акционерен дял в дружеството е Софарма АД - 49.06% от капитала. Освен него Телсо АД има 6.30%, УПФ Доверие - 6.76%, група юридически лица държат 25.82%, а индивидуалните инвеститори са 12.06 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във