Банкеръ Daily

Управление и бизнес

УНИЦЕФ ​​приема дарения чрез биткойни

Детската агенция на ООН УНИЦЕФ ​​обяви, че приема и изплаща дарения чрез биткойни. Новият фонд за криптовалута на ​​УНИЦЕФ е част от усилията на организациите за помощ да експериментират с блокчейн валути, които могат да трансформират благотворителните дарения и да увеличат финансовата прозрачност. Това става ясно от британското издание "Гардиън".

Кристофър Фабиан, главен съветник във Фонда за иновации към УНИЦЕФ, заяви, че инициативата ще подготви организацията за бъдещето, като същевременно ще поддържа защитни мерки, вградени в съществуващите донорски системи. „Ние виждаме това като част от обучението, през което трябва да преминем, за да се подготвим за следващото десетилетие“, каза той.

Новият фонд на УНИЦЕФ ​​ще приема дарения и ще ги изплаща в една и съща криптовалута и финансирани чрез него инициативи ще подписват договори, деноминирани в един и същи вид виртуални пари. Фабиан заяви, че за намаляване на рисковете, породени от нестабилността на валутите, повечето първоначални проекти, финансирани по този начин, ще бъдат краткосрочни. Той допълва още, че организацията също ще поддържа съществуващите донорски протоколи, така че тези, които даряват онлайн, ще трябва да преминат строги проверки, преди да им бъде позволено да депозират средства в УНИЦЕФ.

Криптовалутите са виртуални валути, които могат да са еквивалент на реалните пари, но не са свързани с никоя държава или централен орган. В света на криптовалутите книгата за транзакциите се поддържа от децентрализирана мрежа от компютри. Тази система на децентрализация предлага на нестопанските организации предимството да заобикалят скъпите такси и посредници, които обикновено са нужни бързо пренасяне на големи количества пари в чужбина.

Но виртуалните валути предизвикват спорни обсъждания. От една страна, те са свързани с огромни колебания в цените и преди са били използвани като механизъм за подкрепа на незаконни дейности като пране на пари и търговия с наркотици онлайн.

От друга страна, криптовалутите улесняват проследяването на даренията и позволяват на дарителите да видят как се използват парите им. През последните години се нароиха доста криптовалути, дори Фейсбук стартира своя собствена през 2019 г. Интерес от филантропските организации към виртуални валути се наблюдава в създаването на AidCoin и Pinkcoin, пригодени за благотворителния сектор. УНИЦЕФ ​​се присъединява към редица агенции за помощ, които започнаха да приемат дарения във виртуални пари, включително Американският червен кръст и Световната програма за храните на ООН.

Родри Дейвис, ръководител на политиката на Фондация „Благотворителна помощ“, заяви, че първоначалното вълнение от валутите, използващи блокчейн технологията в сектора за благотворителни цели, е довело до по-малко успехи, отколкото се е надявал. „Това беше много по-бавно, отколкото хората можеха да очакват преди две или три години“, допълва Дейвис. Според него успехите на модела за дарение чрез криптовалута са ограничени до голяма степен от благотворителните организации, разчитащи на Интернет, като организациите Wikimedia или Electronic Frontier Foundation.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във