Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Унгария задълбочава енергийните връзки с Русия

Петер Сиятро

Будапеща е издала ключово разрешение за разширението на единствената унгарска атомна централа под ръководството на руската държавна компания "Росатом", задълбочавайки енергийните връзки на страната с Москва точно когато другите държави от Европейския съюз се опитват да се еманципират от руската енергийна зависимост след инвазията в Украйна. 

Унгарската Национална атомна енергийна агенция е разрешила изграждането на пети и шести атомни реактори в град Пакс, близо до вече съществуващите четири блока, чийто срок за експлоатация изтича, става ясно от официално изявление, публикувано на уебсайта на регулатора на 25 август. От него става ясно, че водещ конструктор ще е "Росатом".  

"Това разрешение е истинска повратна точка, крайъгълен камък, който дава възможност на Унгария да има два нови реактора до 2030-а", написа във "Фейсбук" на 26 август унгарският външен министър Петер Сиятро.

Решението на Будапеща е в рязък контраст с позицията на Финландия, която през май анулира строителен договор с "Росатом" заради нахлуването на Русия в Украйна. 

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обаче посочва, е атомната енергия е жизнено важна съставна част от неционалния енергиен микс, който в момента е силно зависим от вноса на руски природен газ и суров петрол. Главният изпълнителен директор на "Росатом" - Алексей Лихачов - коментира в официално изявление на 26 август, че "е убеден, че атомната централа Пакс ІІ ще гарантира енергийния суверенитет на Унгария за почти век тапред и ще помогне на европейските държави да се доближат до изпълнението на климатичните си цели".

Европейският енергиен спазъм и космическите енергийни цени също увеличават повсемеството търсене на атомна енергия, като дори Германия обмисля да отложи затварянето на ядрените си реактори заради оскъдните доставки на руско синьо гориво. 

Унгарското решениеза издаването на строителен лиценз в Парк - ключово разрешение преди началото на реалните строителни дейности по новите реактори, ще укрепи съществуващите дълбоки връзки на кабинета на Орбан с Москва. Унгарският премиер отдавна подкрепя неохотно санкциите на ЕС срещу Кремъл и успя да се пребори страната му да бъде изключена от петролното ембарго на общността срещу Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във