Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Унгария се върна към Набуко

Унгарският участък от газопровода Набуко е получил последния екологичен документ. С това Унгария стана първата държава, която успешно завърши процеса на издаване на всички необходими предварителни разрешителни за проекта.


Предоставянето на това разрешително е значителна крачка напред за Унгария и е показателно за напредналия етап на развитие на Набуко-Запад. Въз основа на междуправителственото споразумение сътрудничеството с унгарските власти беше образцово. Ние се ангажираме да следваме най-добрите практики в съответствие с националните и международните наредби, коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline International GmbH.


Шефът на Набуко Унгария- Габор Берши, пък каза, че следващите стъпки пред страната му са приключването на цялостното инженерингово проектиране и дизайна за Набуко-Запад.


Подобно развитие на нещата е доста изненадващо. През април унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че държавната компания MOL се отказва от Набуко, тъй като има много неопределеност около него, а същевременно стойността му непрекъснато се увеличава. Тогава Орбан направи завой към руския конкурентен проект Южен поток, който също трябва да мине през Унгария. Явно обаче след решението от юли на консорциума Шах Дениз, разработващ втората фаза на едноименното азерско находище, да подкрепи съкратения вариант на Набуко - известен още като Набуко Запад, позицията на Унгария се е променила.


Окончателният маршрут за природния газ от Шах Дениз ще бъде определен в средата на 2013-а, когато ще се подпише и споразумението за продажбата на синьото гориво. Експертите обаче са категорични, че газ за Набуко ще има. Съкратеният вариант на проекта предвижда строителството само на 1300 км тръби (България - 412 км, Румъния - 469 км, Унгария - 384 км и Австрия - 47 км) вместо първоначално предвидените 3300 километра. И най-важното, капацитетът му е намален наполовина спрямо планираните преди 31 млрд. куб. метра годишно. Всичко това го прави далеч по-лек финансово, респективно и по-лесен за реализиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във