Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Унгария и "Газпром" подписват нов дългосрочен договор

Унгарският външен министър на Унгария Петер Сиярто​ и ръководителят на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер се очаква да подпишат ново дългосрочно споразумение за доставка на природен газ за Унгария, съобщава агенция "Ройтерс", цитирайки покана на външното министерство на страната.

 

В края на миналия месец Унгария обяви, че е договорила с Русия всички условия за нова дългосрочна сделка за доставка на природен газ, която да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Петер Сиярто заяви в края на август, че споразумението с "Газпром" ще бъде за 15 години с възможност за промяна на закупените количества след 10 години.

Тогава той уточни, че е договорена цената и че "Газпром" ще доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ до Унгария годишно по два маршрута: 3,5 милиарда кубически метра през Сърбия и 1 милиард кубически метра през Австрия.

В миналото Унгария разчиташе на по-голямата част от вноса на природен газ от Русия да бъде доставян по тръбопровод през Украйна. Въпреки това през последните години Будапеща диверсифицират вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и осигури доставки от Royal Dutch Shell през пристанище за втечнен природен газ (LNG) в Хърватия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във