Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УКРАИНСКАТА НАФТОГАЗ - ЗАСТРАШЕНА ОТ ФАЛИТ

РосУкрЕнерго е смесено руско-украинско предприятие, в което руският партньор притежава 50 процента. Този партньор е Газпром. Кой е собственик на останалите 50 процента, аз не знам. И в Газпром не знаят. Това е украинската част и за нея трябва да попитате украинската страна. Това заяви в сряда (8 февруари) при посещението си в Испания руският президент Владимир Путин, цитиран от световните медии. По думите му той е уверил украинския си колега Виктор Юшченко, че руската страна ще е доволна, ако вашите 50% бъдат прехвърлени директно на Нафтогаз. Украинската страна обаче не е направила това. Нещо повече, предложението РосУкрЕнерго вместо Газпром да доставя газ в Украйна е дошло от Киев, бе категоричен още президентът Путин.

Газотранспортната система на Украйна не е включена в газовите споразумения, тя е собственост на държавата и ще продължава да бъде държавна, заяви във вторник (7 февруари) в Киев шефът на НАК Нафтогаз Алексей Ивченко и уточни, че не разполага с юридически възможности за прехвърляне или трансформиране на собствеността. Изявлението на шефа на Нафтогаз бе в отговор на негативните оценки за газовите договорености между Русия и Украйна. Атакувано бе най-вече вкарването на посредник в газовите отношения, както и липсата на адекватна вътрешна ценова политика.
В края на миналата седмица в Киев бе създадено смесено руско-украинско предприятие, което ще осъществява доставките на руски и туркменистански природен газ на територията на Украйна. Родители на новото дружество, наречено Укргаз-Енерго, станаха украинската държавна компания Нафтогаз и посредникът РосУкрЕнерго, 50% от която притежава Газпром, а другите 50% се управляват от Райфайзен Инвестмънт. Кой обаче е реалният им собственик, до момента не е известно. Съгласно януарското газово споразумение между Москва и Киев смесеното дружество трябваше да бъде създадено до 1 февруари, но украинската страна до последно отказваше да подпише документите, надявайки се да получи петгодишни гаранции за запазване на цената 95 долара за 1000 куб. метра природен газ. Подобна договореност обаче не бе постигната, не бе изяснена и собствеността в украинската част от смесеното Укргаз-Енерго.
Липсата на държавни субсидии и невъзможността за крос субсидиране (използване на приходите от транзита за туширане на вътрешните цени) може да доведе до финансова нестабилност на НАК Нафтогаз, прогнозираха във вторник (7 февруари) украински експерти. Тиражирани бяха опасения, че в резултат на влошеното финансово състояние на държавната газова компания на газотранспортната мрежа на Украйна може да бъде придобита от доставчика на синьо гориво, и то чрез процедурите на международния арбитраж, широко прилагани в Европа,
В сряда пък бившият вицепремиер на страната Андрей Клюев, който наблюдаваше енергийно-горивния сектор, публично предупреди, че до края на годината НАК Нафтогаз може да фалира. Причината, според Клюев, е главно това, че смесеното предприятие занапред ще доставя синьото гориво до всички големи клиенти, които са всъщност платежоспособните потребители. НАК Нафтогаз ще снабдява само жилищно-комуналните предприятия, населението и бюджетните организации . Ако се анализират обемите на газовите доставки за жилищно-комуналната сфера и промишлените предприятия, както и събираемостта на задълженията в двата сектора, с голяма степен на сигурност може да се прогнозира, че в баланса на Нафтогаз може да се появи сериозна дупка, смята Клюев. По думите му това е отчетено и от банките, кредитирали газовата фирма. Те вече започнаха да затварят кредитните си линии, заяви Клюев.
Впрочем заради посредника Топенерджи в подобна ситуация изпадна и българският газов монополист Булгаргаз през 1997 година. В четвъртък (9 февруари) лидерите на депутатските групи и парламентарните партии в Киев обсъдиха всички аспекти на новото смесено предприятие Укргаз-Енерго. Председателят на Върховната рада (горната камара на украинския парламент) Владимир Лавин обяви, че новият парламент няма да денонсира газовото споразумение с Русия, ако то не противоречи на националните интереси на страната.
Междувременно в отчета на Газпром за първите девет месеца на 2005 г. по международните стандарти разкри някои подробности от дейността на посредника РосУкрЕнерго. За това време приходите на тази компания са били 83.362 млрд. рубли, стойността на активите й - 47.669 млрд. рубли, размерът на задълженията - 33.208 млрд. рубли. Посредникът е продавал руското синьо гориво по 80 - 93 долара за 1000 куб. метра. За първите девет месеца на 2005 г. компанията е продала газ за 15.538 млрд. рубли, а чистата й печалба е надхвърлила 550 млн. долара (14.2 млрд. рубли).

Facebook logo
Бъдете с нас и във