Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Удължават мярката за настаняване на украински бежанци в хотелите

Мярката за настаняването на украинските бежанци в хотели се удължава до 31 октомври на тази стойност, която е в момента. Това ще бъде финалът на програмата, така ще може да се организира нова програма. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров. Помощта се използва в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон; в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Местата за настаняване, вписани в двата регистъра, участват в програмата като предоставят на бежанците нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) на обща стойност 15 лв., а при вариант на нощувка без изхранване - 10 лв. Пред БНТ министърът изрази надежда това да е последното удължаване на мярката и да има нова програма, която ще интегрира бежанците в социалната система.

"Това са европейски пари, ние изплащаме регулярно всяка седмица средства по тази програма, много е сложен механизмът на изплащане. 32 стъпки има преди да бъде платена една сума, което отнема минимум 15 дни. В първата програма е имало софтуерен проблем, голяма част от нощувките не се виждат, има над 900 жалби, ще бъде отворена мярката, ще се внесат корекциите и всичко ще бъде изплатено. Тази седмица ще бъдат внесени финалните плащания за юни и юли, те ще бъдат изчистени. Много малко нарушения са открити, които са главно в дублажа", обясни Димитров.

По думите му трудно може да бъде планиран сезонът за догодина и затова се залагат буфери. "Като цяло имаше туристи това лято. Добре е компенсациите за тока да останат и следващата година. За зимните курорти цените на тока, на газа и пелетите са ключови този сезон. Не мисля, че е скъпо по Черноморието, има всякакви ресторанти, въпрос е на избор. Има сериозен ръст на балнеотуризма - 665 хиляди души, 17 процента от всички туристи, които са дошли в България. 3 милиона и 300 хиляди души са избрали да почиват в България - половината са по морето, останалите са в планината. Услугата е добра като качество", категоричен е министърът на туризма. Той поясни, че целта е да се удвои броят на сертифицираните плажове.

"Зимният сезон върви добре, смени се начинът на рекламиране - с журналисти, инфлуенсъри, посланици. Разчита се основно на близкия пазар, записванията от Обединеното кралство вървят добре, има 30-процентен ръст", отчете още Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във