Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Удължават мярката 60/40 с два месеца

Вицепремиерът Гълъб Донев и финансовият министър Асен Василев.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев обяви, че мярката 60/40 ще бъде продължена още два месеца.

„Мярката е в  размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката“, коментира Донев на брифинг в Министерски съвет и посочи, че следващата седмица ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще бъдат обсъдени параметрите на 60/40.

Той коментира и възможността за промени в условията на мярката. 

"Марката се финансираше със заемен ресурс от инструмента SURE на ЕК. За май месец се финансира с бюджетни средства в размер на 120 милиона, а е нотифицирана в размер за целия период на съшествуването си в размер на 1,5 милиарда. Не можем да направим друга мярка в този й вид. Ако направим, тя трябва да бъда наново нотифицирана пред ЕК, защото попада в обхвата на държавни помощи. Това отнема изключително много време, а бизнесът и хората нямат време, за да предлагаме нови мерки“, обясни служебният вицепремиер.

Според Гълъб Донев се наблюдава  плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване.

„В страната се усеща плавен преход Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни 2021 г. е 5,65%, като на годишна база 2 юни 2020, 2 юни 2021 г. е намаление с 30% в нивото на безработните лица в страната. Нивото на безработица и заетост е един от критериите, за които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото от 2,6% се върнахме в месеците преди кризата, преди март 2020 г, това много ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти и нива на заетост“, допълни служебният вицепремиер.

През май бизнесът и синдикатите настояха  дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев за целта трябва да се свика Тристранният съвет.

Велев каза, че е внесено предложение мярката 60/40 в подкрепа на заетостта да стане 100/75. По думите му това е постижимо. Така с пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда от подкрепа, смята той.

"Лесно е - когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой - държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците", уточни той. 

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи. "Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата", посочи той.

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във