Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 година

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева така, както продължаваме да даваме по време на пандемията." Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. "Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите", е посочил още Борисов.

По време на съвещанието министър-председателят е подчертал, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", е допълнил премиерът.

Социалният министър Деница Сачева е докладвала, че и през следващата година продължават да действат мерките 60/40 и 80/20, а мярката за затворени бизнеси „Запази ме“ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80/20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма  „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. "За мярката 60/40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата", е уверила Сачева.

Тя е обобщила подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. До момента по мярката 60/40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80/20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места. По мярката „Запази ме“, която към момента е известна като „24 лева на ден“ и която предстои да бъде трансформирана от догодина, за декември месец са получени 4653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители. Започнали плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година. По целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

"С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ . Това е докладвал министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той е информирал, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. "Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева", е заявил още икономическият министър. Той е обявил, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения става 1703.

"Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения", е добавил Лъчезар Борисов. Министърът е информирал още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е съобщил, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50%  от използваемостта на техните легла  за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19. В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във