Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УДЪЛЖАВА СЕ РЕМОНТЪТ НА ТЕЦ МАРИЦА-ИЗТОК 3

Германската компания DSD Dillinger Stahlbau опра пешкира за закъснялата с над 18 месеца модернизация на втори блок на ТЕЦ Марица-Изток 3. В петък (17 март) собствениците на централата от Енергийна компания Марица-Изток 3 АД обявиха, че немците напускат проекта по взаимно съгласие. Другият досегашен изпълнител RWE Industrie-Losungen остава и ще модернизира останалите три блока в партньорство с италианците от Енел.
Впрочем специалистите от този бранш очакваха тази рокада да стане далеч по-рано. Още в началото на март изпълнителният директор на Енергийна компания Марица-Изток 3 Енрико Виале заяви, че закъснението от 18 месеца е неприемливо и се вземат всички необходими мерки то да не се повтори.
Спорният блок вече е въведен в експлоатация заедно с първата сероочистваща инсталация и с нова компютърна система за управление на централата. След модернизацията мощността на турбината е увеличена от 210 на 227 мегавата, а емисиите от серен диоксид са намалени с 94 на сто.
Включването на новия изпълнител е наложило да се удължи графикът за завършване на дейностите по проекта. Очаква се цялостната рехабилитация да приключи в края на 2008 година. Удължаването на ремонта с 28 месеца е наложило Енергийна компания Марица-Изток 3 и НЕК да подпишат на 16 март 2006 г. и за удължаване на споразумението за изкупуване на електроенергията, произведена от ТЕЦ Марица-Изток 3. През миналата година централата е произвела 3 млрд. киловатчаса електроенергия и е купила близо 6 млн. тона въглища от Мини Марица-Изток.
В момента за модернизация е спрян първият блок на централата, като ремонтът трябва да приключи за една година. Последователно след това ще бъдат обновени третата и четвъртата турбина на ТЕЦ-а.
От започването на проекта през април 2003 до края на 2005 г. Енергийна компания Марица-Изток 3 АД е инвестирала в рехабилитацията на централата 664 млн. лева. Само през миналата година са вложени 91 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във