Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Удрят ли САЩ т.нар. "Балкански поток"?

Предстои да видим какво ще се случи с „Турски поток“ и неговото продължение през България към Сърбия, лансирано от правителството като "Балкански поток". 

"За американските санкции чухме преди няколко дни от Майк Помпео. Основният швейцарско-холандски изпълнител напусна „Северен поток“. Увеличаването на влиянието на Русия чрез газови проекти ще повлияе на страните в Европа в политически и военен план. Правителството доста време избягва термина „Балкански поток“, което всъщност не е разширяване на газовата мрежа, а транзит на руски газ в Европа. Ангажиментът на правителството с Русия е толкова голям, че в пика на пандемията заразени с коронавирус италианци идваха да строят „Балкански поток“. Тези 3 млрд. лева, които харчим за тръбите до Сърбия, можеха да отидат за нови енергийни технологии“, обясни бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

В същото време САЩ наложиха нови санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”. Камарата на представителите на американския конгрес одобри единодушно затягане на санкциите срещу газопроводите „Северен поток 2” и втората тръба на „Турски поток”.

В края на декември миналата година президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата финансова година, който задължава американското правителство да наложи санкции на двата проекта. Сега предстои процедура по утвърждаването на санкциите в Конгреса.

Експертите казват, че заплахата от американски санкции върху някои енергийни проекти в Европа не е нова, тя е валидна от 2017 г. За момента не е ясно кои компании ще бъдат засегнати, най-общо продължава да се говори за мерки срещу Северен поток-2 и втората линия на Турски поток. Големият въпрос за България е дали “Балкански поток” е част от “Турски поток”.

"Този въпрос, според мен, в САЩ не стои изобщо на дневен ред, тъй като мисля че на всички е ясно, че независимо от това как се нарича трасето, което минава през България, идвайки от Турция и излизайки в Сърбия, е ясно, че това е част от „Турски поток“ това трасе, и автоматически ще попадне под санкциите, които бяха обявени. Така че всякакви други интерпретации са измъкване, както се казва, по терлички, но те няма да окажат никакво влияние", обясни енергийният специалист Васко Начев. 

На друго мнение обаче специалистът  проф. Атанас Тасев, според когото няма опасност проектът "Балкански поток" да попадне под евентуални санкции от страна на САЩ. Тасев уточни, че атаката е срещу "Турски поток", а не срещу "Балкански поток", като основната атака е най-вече срещу "Северен поток 2". Той изтъкна, че разликата между "Северен поток 2" и "Балкански поток" е огромна. Освен това в България няма "Турски поток". В страната ни няма руско участие в изграждането на "Балкански поток", а само пренос на газ.

Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. "Балкански поток". Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във