Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УДАРИХА ИГРАЧИТЕ С ЦВЕТНИ МЕТАЛИ

Нова наредба за търговията с отпадъци и отломки от черни и цветни метали одобри на заседанието си в четвъртък Министерският съвет. Наредбата е резултат на тримесечните усилия на икономическото министерство да намери разумен баланс между интересите на участниците в печелившия бизнес с черни и цветни метали и интересите на държавата.
С влизането й в сила лицензионните такси за търговците на тази стока ще се намалят от 7 на 3 хил. лв., а срокът на издаваните разрешителни ще се увеличи от две на пет години. Облекчени ще са и бюрократичните процедури около получаването на лицензите. Вече няма да се изисква от молителите да представят документ за инструменталните мощности, с които разполагат, справка за техническите им параметри, декларация от собствениците на съседни имоти, че не възразяват в техния район да се режат и обработват метални отпадъци, и копие от дипломата за съответното образование на кандидата. Смята се, че така режимът на бизнеса със скрап ще стане по-либерален.
Това обаче не бива да обнадеждава играчите в нелегалната търговия и организираните и солови крадци на кабели и всякакво желязо. Потърпевши от тези посегателства са най-вече Българските държавни железници и поделенията на Националната електрическа компания в цялата страна. Тъкмо тези фирми се опитва да защити правителството, приемайки новите правила в търговията с цветни и черни метали. Санкциите за нарушителите се вдигат на 50 хил. лева. Добивните предприятия, генериращи медни отпадъци, пък ще издават съпроводителни документи за тяхната продажба. От икономическото и от вътрешното министерство обещават и масирани проверки на фирмите, въртящи скрапбизинеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във