Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Училищата да плащат интернета на социално слабите ученици от резерва в бюджета си

Училищата ще могат да използват средства от бюджетите си, за да осигуряват интернет връзка на учениците си. Това предвиждат промени в наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Директорите на училищата могат да направят разходи за осигуряване на интернет на базата на направените икономии от прекратения учебен процес. Препоръката е те да потърсят резерви в бюджетите на училищата, за да осигурят интернет връзка за децата, които нямат. В момента мобилните оператори работят за изграждането на безжична връзка за интернет.

"Тази промяна в наредбата няма задължителен характер, но тя осигурява тази възможност да бъдат подпомогнати онези ученици, които поради липса на интернет не участват в обучение в електронна среда. За нас е важно да направим всички крачки, всички стъпки, за да можем да осигурим равен достъп на всички ученици", каза пред БНР Пенка Иванова, директор на дирекция "Учебници и училищна документация" в Министерството на образованието и науката.

От просветното министерство са постигнали договореност с мобилни оператори, които ще предоставят специални оферти на училищата за доставяне на мобилен интернет на преференциална цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във