Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ученици ще летуват безплатно в български курорти

Министерският съвет е одобрил програмата "Отново заедно", която ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година. Това обявиха на брифинг министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай Денков.

"Тази програма е насочена главно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият - учениците. Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но също така и неговото подпомагане във всичките му части", обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лева и обхваща туристически пакети за 6 дни на стойност 500 лв. на ученик. На учениците ще бъде предоставена възможност за участия в креативни събития - да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер. Така, по думите на министъра, ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес - както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

"Изминаха 15 дни на доста интензивно обществено обсъждане на тази програма. Има голям интерес към нея от страна на родителите, учениците и на учителите. С този обем финансови средства ние можем да финансираме 30 хиляди участници. След отраслов съвет със социалните партньори, на който бяха обсъдени различните варианти, стана ясно, че Министерство на образованието ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците", посочи просветният министър Николай Денков.

Тези примерни критерии са свързани с продължителността на дистанционното обучение през годината, тъй като то е различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението, здравния статус, дали някои деца са преболедували и имат нужда от възстановяване, дали имат специални образователни потребности и социалния статус.

"Тези примерни критерии педагогическите съвети могат да ги използват и да ги комбинират. Можем да използваме единствено съществуваща нормативна уредба в тези срокове, свързана със заплащането на учителите. Според предварителните проучвания тези 500 лева изглеждат достатъчно атрактивни по отношение на участниците. Програмата е в два етапа - първи етап на кандидатстване - до 31 юли и ако останат свободни средства - от 1 до 31 август ще има втори етап, в който могат да се включат и по-малките училища", допълни министърът на образованието.

Запазва се максималната бройка за всяко училище от 165 участници. Сумата от 500 лева покрива цялата стойност на почивката за участник, родителите не трябва да доплащат нищо. Стойността на участник е фиксирана, състезанието между различните туроператори  ще е във връзка с дейностите, които те предлагат. Всяко училище при кандидатстване трябва да представи оферти от 3 туроператори и мотивирано решение защо е избрало едни от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във