Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ученици и учители ще спасяват летния сезон

Нова мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор и за отдих на деца и преподаватели след пандемията се подготвя съвместно от министерствата на финансите, образованието и туризма. На брифинг във финансово министерство беше обявено, че 30 000 ученици и учители ще имат възможност за почивка, която освен това ще е обвързана с културна програма. Програмата се нарича "Отново заедно" и е на стойност 15 млн. лева. Ще се раздават туристически пакети от по 500 лева.

Летният отдих, осигурен от мярката, ще бъде в малки групи на ученици и учители при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за учениците 1-ви до 3-ти клас и на 30 юни за 4-ти до 11-и клас. Малко по-късно приключват занятията за 10-и и 11-и клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат одобрявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

Министерството на образованието ще започне да приема кандидатури веднага, след като програмата бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

"В продължение на една седмица учениците ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти. Една от основните цели е създаване на среда за запълване на дефицитите на децата, включително и чрез културни програми", обясни просветният министър Николай Денков.

"Ще бъдат подготвени туристически пакети – децата ще бъдат придвижени, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, много интересни програми с арт дейности, обучения в народни танци, посещения на музеи. Има един стратегически ефект върху възпитанието на нашите деца", каза министърът на туризма Стела Балтова.

"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", посочи Николай Денков.

Към средата на юли се очаква да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще бъде обявена и нова. Процесът ще продължи до 15 септември.

Преходното правителство е започнало да подготвя националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която ще бъде приета от служебния кабинет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лева и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Една от целите програмата е да се възстанови здравето на учителите, преживели тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт и ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори. 

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че се работи, за да се покрият COVID тестовете на чужди граждани, които идват в България, за да може да се отпуши международният туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във