Банкеръ Weekly

Проблемът с липсата на кадри е решен:

Ученици и пенсионери ще спасяват икономиката!

Хората над 60 години трудно ще заработят в индустрията. Тийнейджърите също...

Възрастните работят не защото здрави, а защото нямат доходи за нормален живот.
S 250 a30fda0c 8be2 4fdd ae8d 9fb6f0f48be1

Недостигът на работници вече е основният проблем на работодателите. Статистиката предвижда, че липсата на квалифицирани кадри ще спъва все повече развитието на ключови отрасли в икономиката. Как ще решат управляващите сложната задачка трайно и ефективно? Не, няма да увеличат заплатите, нито ще организират програми за квалификация, които отговарят на реалните потребности на пазара на труда. Ще мобилизират мощна работна сила - ученици и пенсионери!

Агенцията по заетостта се похвали през седмицата, че ще привлича все повече ученици и пенсионери, за да компенсира липсата на кадри за бизнеса и да разшири обхвата на кандидатите, предлагани на работодателите. Само през януари нови 805 души от тези групи са регистрирани в бюрата по труда, а други 413 са намерили своето ново работно място.

Резерв за "спешни ситуации"

Идеята на пенсионерите да се гледа като на резерв за "спешни ситуации" не е нова, а е устойчива тенденция от 2012 година. По данни на националната статистика, заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с почти 20 - от 45.7% през 2012 г. до 65% - през второто тримесечие на 2019 година. По този показател отдавна сме над средното ниво за ЕС, така че и тук не сме открили топлата вода.

Трябва обаче да се прави ясна разлика между повишаването на заетостта и намирането на работници.  Да обърнем внимание какви "бачкатори" се търсят най-много през февруари. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31.9 процента), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.3 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (10.9 на сто), държавното управление (10.7 на сто), административните и спомагателните дейности (9.2 на сто).

Хората над 60 години не са решение на кризата за работници в индустрията, нито могат попълнят редиците на гвардейците, където също няма наплив на кадри. Не могат да станат и полицаи. Това се отнася и за учениците, колкото и способни деца да са те. Тези групи обаче могат успешно да се влеят в армията на администрацията. През март 2019 г. Конституционният съд единодушно отмени нови текстове в Закона за държавния служител, с които се забраняваше на пенсионерите да работят като чиновници. Предполага се, че същото важи и за учениците, ако са пълнолетни. 

Другият голям проблем е, че възрастните хора у нас работят не защото са здрави, бодри и все още търсят начин да са полезни, а защото нямат доходи за нормален живот. По данни на Евростат, от декември 2019 г. българите на възраст над 60 г. живеят три пъти по-бедно от германските си набори. В изчисленията се взимат предвид не само пенсиите, а всички доходи на хората плюс цените на стоките в съответните страни. Средната покупателна способност на хората над 60 г. в ЕС е 16 277 евро годишно, в Германия е 19 386 евро, а у нас - едва 6000 евро.

Какво предлага бизнесът?

Заради емиграцията и застаряващото население, работодателите изчисляват, че всяка година икономически активните българи намаляват с по 50 000 души. Така през 2018 г. работещите у нас са се увеличили само с 2000 души. Според данните, изнесени от Комисията по труда, социалната и демографската политика на Народното събрание, на всеки 100 души, напуснали пазара на труда, идват едва 63-има "новобранци". Допълнително негативно влияние упражнява и нетната емиграция, която - въпреки тенденцията на отслабване - остава на ниво от около 4000 души годишно. Това е ясен сигнал, че трябва да се търсят решения. Да, може да се насърчат учениците от горните гимназиални класове и току-що пенсионирани хора. Те обаче не са алтернатива, а изключение. Държавата, в лицето на социалното министерство, трябва да предложи дългосрочен работещ вариант.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал, например, предлага икономиката да се адаптира към недостига на работна ръка като внедри повече машини, а ръстът на заплатите да върви само с по-високата квалификация. "С едни и същи човешки ресурси ще произвеждаме повече и ще генерираме ръст. Това съответно ще доведе и до увеличаване на заплатите на работници и служителите", обяснява Иванов.

Друг вариант е вносът на работна ръка от чужбина. През януари големите работодателски организации за пореден път призоваха правителството да ускори облекчаването на режима за получаване на работни визи и гражданство от чужденци извън ЕС. Те посочиха, че от тази година Германия облекчава процедурите с цел да захрани икономиката с квалифицирани кадри, които да допълнят вече наетите източноевропейци. Това може да доведе до изтичане на още работници от страната.

 

 

Дуалното образование е най-доброто решение

Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование в България. Това е изводът от изследване сред фирми и професионални гимназии, участвали българо-швейцарския проект „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ (ДОМИНО) за въвеждане на формата за едновременно образование и труд в нашата страна. През есента държавата отпусна над 24 млн. лв. за нов проект за дуално образование, който ще продължи 3 години. По проекта ДОМИНО през миналата учебна година са се възползвали близо 3900 младежи.

По дуалната форма на образование, фирмите поемат ангажимент всяка седмица за един ден да предоставят възможност на гимназисти от 11-и и 12-и клас да работят срещу определено месечно възнаграждение, за да имат възможност учениците да усвояват и практически знания, а не само теоретични. Компаниите също така трябва да отделят поне един от служителите си, който да обучава учениците.

Задълбочаването на сътрудничеството между бизнеса и образователната система на местно и национално ниво също среща широка подкрепа сред представителите на образователната система като един от най-ефективните методи за решаване на проблема с липсата на образовани кадри за бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във