Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Учени ще помагат на АПИ да се справи със срутищата

Премиерът Борисов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков инспектират укрепеното срутище на пътя за Рилския манастир, което дни след това отново затвори пътя

Агенция "Пътна инфраструктура" ще използва експертизата на учените за превенция на свлачищните и срутищните процеси.

Шефът на АПИ Георги Терзийски и проф. Олег Асенов, член на Управителни съвет на агенцията, обсъдиха с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ възможностите за разширяване на сътрудничеството. Целта е при изпълнението на мерките, които ежедневно се предприемат за овладяване на геодинамичните процеси, да се използва практичния технически опит на академичните среди.

В тази връзка учените ще подпомогнат АПИ в актуализиране на съществуващите процедури и методики за оценка и превенция на риска. По този начин служителите на районните пътни служби и на поддържащите фирми, обхождайки участъците в дефилетата и планинските райони, с предпоставки за свлачищни и срутищни процеси, ще могат по-лесно и бързо да правят мониторинг с превантивен ефект.

В началото на седмицата председателят на УС на АПИ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на поддържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса от обилните валежи от дъжд и сняг в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди. Работата им се подпомага и от екипите на тол контрола. При установяване на опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, за да се гарантира безопасността на пътуващите.

На правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на система, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи. „Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, отбеляза министър-председателят. Той изиска от регионалния министър Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект. „На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, посочи Борисов.

Регионалният министър Петя Аврамова отбеляза, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

Кабинетът отпусна близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, а Борисов прозря - опитът и практиката за показали, че трябвало да се осигури и превенция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във