Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Учени разработват план за управление на отпадъците в Черно море

Учени от Българската академия на науките разработват план за опазване на биоразнообразието на Черно море и за управление на пластмасовите отпадъци. Фокусът на проекта е върху справянето с екологичните проблеми пред морския басейн, породени от активната човешка намеса и климатичните изменения през последното десетилетие. Ръководител на изследването е гл. ас. д-р Радослава Бекова - учен в Института по океанология /ИО/ към БАН, ихтиолог и носител на националната стипендия "За жените в науката" за България през 2020 г.

Проектът е насочен към основните екологични проблеми, пред които е изправено Черноморието, и към източниците на негативно въздействие върху него. Според изследвания на екипа, морският басейн се характеризира с екологична нестабилност поради редица причини. Основни фактори за това са преулов на риби, загуба на биоразнообразие и местообитания, навлизане на чужди морски видове и най-сериозната заплаха от всички - замърсяване в резултат на човешка дейност.

Д-р Бекова разработва цялостно изследване, в което проследява пътя на пластмасата - от брега до водата, и успешно доказва безкрайното й пътешествие.

"Екипът на БАН осъществява мониторингова кампания за наблюдение на отпадъците, отложени по морското дъно. Приблизително 80 процента от отпадъците по време на изследването са изкуствени полимери, или т.нар. пластмаса. От нейното начало д-р Бекова е включена в екип от водещи учени в областта, които работят върху изграждането на план за ефективно управление на черноморските ресурси. Учените от БАН и от Института по океанология разработват концепция за опазването на морските видове", отбелязват от академията. 

"Научната ми дейност е фокусирана върху изследване степента на замърсяване на Черно море с морски отпадъци, но от няколко години насам работя активно и върху решаването на проблема. Като учени в БАН, аз и екипът, от който съм част, не само анализираме, но и правим всичко възможно за справяне с казуса. Имам късмета да работя с невероятни професионалисти в научната област, каквито са колегите ми в Академията. Изследователската дейност изисква не само отдаденост, но и подходящи условия. БАН ни предоставя всичко необходимо - от поле за изследвания, до модерни лаборатории и прекрасен научен екип", коментира гл. ас. д-р Радослава Бекова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във