Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Учени от БАН подпомагат лабораторията по вирусология в "Пирогов"

Учени от Института по молекулярна биология на БАН подпомагат дейността на новооткритата лаборатория по вирусология в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", специално оборудвана за диагностициране на COVID-19, съобщиха от Българската академия на науките.

Екипът се включва в ефективното разработване на лабораторията, като предоставя изследователския си опит и знания в областта на вирусологията. Учените ще работят ежедневно с колегите си от болницата във всички стъпки по обработването на пробите за наличие на коронавирус.

Освен изследователите, които вече са в лабораторията, Институтът по молекулярна биология е готов да предостави и още специалисти. Ръководител на екипа е директорът на Института по молекулярна биология проф. Ива Угринова.

Припомняме, че през март образци на маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина, подобна на коронавирусите, показа проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия на БАН на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Филтърът може да се ползва за маски многократно, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

До момента редица българските учени и производители показаха, че са готови със съдействието на държавата да започнат производството на различни защитни материали и облекла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във