Банкеръ Daily

Виолета Комитова:

Участъкът от катастрофата на "Струма" е обикновен междуградски път

Участъкът край отбивката за село Боснек, където на 23 ноември катастрофира македонски автобус и 45 души загинаха, не е магистрала или скоростен път, а обикновен междуградски път. Това заяви отново регионалният министър Виолета Комитова. По думите й не е знаела и до "онзи ден" си е мислела, че това е магистрала "Струма".

Комитова повтори и хронологията на строителството на пътя, който няма акт 16. "Трябва да правим регулярно проверки, но само за този участък от 31 км ни отне седмица. Още не са завършени отчуждителните процедури за този път. Проектната му скорост е 90 км. През 2013 г. някой вдига скоростта на 120 км, без да отговаря на изискванията, но скоростта не е основната причина за тази катастрофа", каза министърът и добави, че знае, че "Тракия" е магистрала, "Хемус" ще бъде, а "Струма" след Кресненското дефиле не е проверявана, тъй като "трябва да се ровят 20-годишни документи".

В ефира на Нова телевизия регионалният министър не успя да отговори дали знакът, предупреждаващ за зона за отдих е паднал, както и дали се проверява качеството на светлоотразителите на мантинелата, които "може би не се почистват и се износват". Според Комитова е грешно целият фокус да се насочва към инфраструктурата. Тя заяви, че има индикация, че на 300 метра преди катастрофата е имало теч на гориво и пушек, но не поясни откъде идва индикацията. 

По думите на ресорния министър проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, за да може те да се ремонтират и рехабилитират. "В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци", призна министърът.

Във връзка със зимното почистване Виолета Комитова беше категорична, че има достатъчно средства, с които може да бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващите фирми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във