Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Uber разширява бизнеса си в Западна Африка

Глобалната фирма Uber Technologies Inc разговаря с регулаторите относно плана за разширяване на своя бизнес в две страни от Западна Африка и предоставяне на транспортни услуги с лодки в нигерийския мегаполис Лагос, съобщава Ройтерс.

В по-голямата част от Африка, на юг от Сахара, се наблюдава липса на достатъчен брой лични автомобили от страна на местните жители, бързо нарастващо население и липса на ефективни системи за масов транспорт в бързоразвиващите се градове.

Според данни на компанията за споделено пътуване, Uber има 36 000 активни шофьори в Африка, на юг от Сахара, работи в редица страни в Източна и Южна Африка, но до голяма степен отсъства от Западна Африка, освен от Нигерия и Гана.

Фирмата е определила региона като цел за потенциална експанзия, съобщи главният бизнес директор Брукс Ентустил. Той каза, че компанията води преговори с регулаторите в Кот д'Ивоар и Сенегал относно възможното стартиране на нейните услуги там. "И Абиджан, и Дакар са логични възможности за нас," каза Ентустил, добавяйки, че дискусиите са на ранен етап. Той не разкри повече подробности.

Кот д'Ивоар и Сенегал имат две от най-бързо развиващите се икономики в света, според Международния валутен фонд. Нигерия, най-голямата икономика в Африка, също е най-гъсто населената страна на континента.

Редица фирми за мотоциклети също са се насочили към Западна Африка, като област за разширяване, през последните няколко месеца. Търговската столица на Нигерия Лагос, мегаполис от около 20 милиона жители, построен върху лагуна, където Uber започна да функционира през юли 2014 г., е обзет от тежки задръствания.

Обединените нации прогнозират, че населението на Нигерия ще се удвои до 400 милиона до 2050 г., което ще я направи третата по население държава в света, след Китай и Индия.

Uber е изправен пред ожесточена конкуренция в африканските градове от естонската фирма Bolt, която до началото на 2019 г. се наричаше Taxify.

Facebook logo
Бъдете с нас и във