Банкеръ Daily

Управление и бизнес

У нас няма риск от продоволствена криза, увери Маргаритов

В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни е запасена с достатъчно стоки от първа необходимост. Това заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов. "Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма", подчерта още той.

По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт още преди да се заговори за отстъпката от 25 стотинки на литър. "Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка", уточни зам.-министърът пред NOVA. "Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни", увери той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол: "Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят."

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. "Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка (отпадането на ДДС за хляба - бел. ред.)", обясни зам.-министърът на икономиката. И допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.

Маргаритов апелира потребителите да реагират хладнокръвно и разумно, да се възползват от промоциите и да не се презапасяват, защото това създава изкуствена тежест върху пазара в посока покачване на цените. С тези стъпки и с въвеждането на мерките той прогнозира облекчаване на тенденциите за влошаване на инфлационната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във