Банкеръ Daily

Управление и бизнес

У нас газ ще има, увери депутат от ПП

"Русия много пряко заяви, че всеки, който не плаща в рубли, няма да получава газ. От февруари на европейско равнище се работи по диверсификация на доставките." Това заяви в Владимир Табутов – зам.-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и член на енергийната комисия в парламента. "У нас газ ще има и ще дойде от мерките за солидарност, по инициативата на Европейската комисията ще бъде доставен от нашите съседи и Гърция и Румъния", увери депутатът пред bTV.

"Смея да твърдя, че плащането в рубли на руския газ би било нарушение на европейските санкции. В случай, че такова плащане не е предвидено в договорите, които са подписани за доставки, Брюксел има план, който в детайли в средата на май ще очертае пътя за енергийната независимост на Европейския съюз и в частност на България, с конкретни мерки и средства, които ние ще получим дори до края на годината", отбеляза Табутов. По думите му това включва енергийна ефективност, както и облекчаване на режима за инсталация на централи за възобновяеми енергийни източници.

"С Европейския съюз и на ниво правителство и Народно събрание ще засилим законотворчеството, за да може всички седем наказателни процедури, които са в сектор "Енергетика", да могат да бъдат изчистени", каза още Владимир Табутов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във