Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Typция, Kитaй и Сърбия ca ocнoвнитe ни тъpгoвcĸи пapтньopи извън ЕС

През ноември миналата година износът на стоки от България за трети страни нараства с 12.9% спрямо същия месец на 2020 година и е в размер на 1.80 млрд. лева, четем в данните на Националния статистически институт.

През периода януари - ноември български фирми са изнесли с 20% повече продукция в страни извън ЕС, която е на стойност 20.59 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна. Всички заедно формират 58.9% от българския износ за трети страни.

С изключение на Обединеното кралство към всички тези страни България увеличава износа си.

Към Турция са заминали стоки за 3.80 млрд. лева или с 20.1% повече спрямо единадесетте месеца на миналата година. С 22.8% повече са изнесените продукти от български фирми за Китай, като те са на обща стойност 1.96 млрд. лева. Още по-активна е търговията със съседна Сърбия. Експортът ни е за 1.29 млрд. лева, като расте с 45.4 процента.

Спад в износа се наблюдава само в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (10.9%).

През ноември миналата година

вносът на стоки в България от трети страни

нараства с 39.6% спрямо същия месец на 2020-а и е в размер на 3.04 млрд. лeвa.

Така импортът от страни извън ЕС през периода януари - ноември 2021 г. се увеличава с 27.8% на годишна база и е на стойност 27.52 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

Вносът от Турция нараства с 41.1% и е в размер на 5.41 млрд. лева. Руски фирми са внелси у нас стоки за 5.06 млрд. лева, като увеличението тук е с 50 на сто. Нашата страна се включва в тенденцията за увеличение на китайския износ, като у нас са влезли с 35.2% повече продукти от тази азиатска страна. Всички те са на стойност 3.76 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във