Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Турски поток" ще заработи въпреки американските санкции, увери Москва

Санкциите срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, включени в новия военен бюджет на САЩ, няма да спрат тези проекти, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред репортери след работното си посещение в САЩ и срещата си с президента Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Що се отнася до военния бюджет на САЩ, струва ми се, че в момента Конгресът е буквално обсебен от желанието да направи всичко в рамките на своите правомощия, за да разруши отношенията ни", каза първият дипломат на Русия. 

"Каузата, започната от администрацията на Барак Обама, продължава да живее. Но ние сме свикнали с този вид атаки, знаем как да реагираме на тях и ви уверявам, че нито "Северен поток 2", нито "Турски поток" ще бъдат спрени", обясни Сергей Лавров. 

Както "Банкеръ" съобщи, Комисиите по отбрана в двете камари на Конгреса на САЩ стигнаха до споразумение за приемане на законопроект, който ще принуди администрацията на президента Доналд Тръмп да санкционира компании, които помагат на "Газпром", руската държавна газова фирма, да завърши газопровода "Северен поток 2".

Законодателите в понеделник вечерта са постигнали споразумение за изменения в Закона за бюджета на отбранителните сили на САЩ за 2020 г., които включват мерки за санкциониране на компаниите, участващи в "Северен поток 2" и "Турски поток".

"Турски поток" предвижда доставки на руски газ през Черно море до Турция по два тръбопровода с капацитет почти 16 милиарда кубически метра всеки. Синьото гориво от първата тръба е предназначен за турските потребители, а от втората - за Южна и Югоизточна Европа.

Втората тръба за Европа минава през България, Сърбия и Унгария, а инфраструктурата за проекта у нас трябва да бъде готова в първата половина на следващата година.

В края на миналата година България актуализира своята енергийна стратегия, с което заяви, че проектът е стратегически за страната ни

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във