Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Турски поток" изпадна от уравнението

Марош Шефчович и Бойко Борисов - дали от многото приказки ще излезе нещо?

"Играта" по кое трасе ще мине руският газ към Европа навлиза в решителната си фаза и шансовете на България да излезе печеливша от нея се увеличават. През седмицата  "Газпром" на практика зачеркна "Турски поток" от скорошните си планове. На пресконференция в Москва заместник генералният директор на руския газов монополист Александър Медведев призна, че вече е невъзможно проектът да се реализира в рамките на предварително обявените срокове. (Предвиждаше се строителството на първата тръба да започне през 2015-а и тя да бъде пусната в експлоатация в края на 2016-а.)

Една отсрочка вече бе направена през лятото, когато заради политическата нестабилност и неуспешните преговори за цената на синьото гориво, доставяно за Турция, отпадна опцията за първа копка. Сега обаче Анкара има от какво да се опасява. Медведев обясни, че строителството на "Турски поток" ще бъде отложено, но без да споменава какъвто и да било срок за неговото започване. Ако прибавим и че за почти година този проект не е помръднал и на йота, а "Газпром" дори разтрогна договорите с някои от подизпълнителите си за него, картинката като че ли става съвсем ясна.  

В същото време расте недоволството срещу подписаното в началото на септември споразумение между "Газпром" и няколко големи западни компании за изграждането на газопровода "Северен поток 2". Миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо определи тези намерения като "предателство", а украинският министър-председател Арсений Яценюк ги квалифицира като "антиевропейски" и "антиукраински" и призова Евросъюза да блокира това строителство. В хора на критиците се включи и полският президент Анджей Дуда, според когото плановете за нова тръба на "Северен поток" предизвикват сериозни съмнения в европейското единство.  Главният "енергиен дипломат" на САЩ Амос Хохщайн също изрази безпокойство от увеличаването на капацитета на "Северен поток", добавяйки, че това ще даде възможност на Русия да изключи Украйна от доставките на газ и ще постави под заплаха европейската безопасност. 

След вдигналия се шум най-накрая дойде и официалната реакция на Брюксел. От Европейската комисия обещаха, че ще направят много внимателна оценка дали новият тръбопровод съответства на законодателството на общността. А на14 септември нейният заместник-председател Марош Шефчович, който отговаря за енергийните въпроси, каза, че "Северен поток 2" може да подкопае целия енергиен баланс в региона. Ден по-късно Шефчович бе гост и на конференцията в София "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", където отбеляза: "За нас е ясно, че всички проекти от този мащаб трябва да отговарят на европейското законодателство. Имаме нужда от решения, които да не променят баланса в доставките. Тоест, решенията трябва да отразяват приоритетите".

Българският премиер Бойко Борисов пък използва форума в столицата и присъствието на високия гост, за да напомни още веднъж за проекта, от който ние живо се вълнуваме.  "Към днешна дата нямаме един писмен текст, че "Южен поток" е прекратен - тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Ние имаме ясно заявена позиция, че може да бъде направен газоразпределителен хъб около Варна. Не трябва да се забравя, че сме сключили международни договори с Русия още през 2006-а и сега сме поставени  в буфер между нарушаването на Третия енергиен пакет и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите. Това не може да е проблем само за България, това е проблем и на Европейската комисия. Ние искаме ясна позиция за "Южен поток", заяви Борисов. Той подчерта също така, че са заварили енергийни проекти, които не са били във вид, в който да бъдат изпълнени. Около тях е имало различни противоречия и точно те са били обсъждани няколко часа с Шефчович. 

По всичко личи, че българските управници най-накрая са се усетили какви изгоди могат да извлекат от създалата се ситуация. Неслучайно на конференцията в София бяха "строени" и вицепремиерът Томислав Дончев, външният министър Даниел Митов, енергийният Теменужка Петкова. Сред гостите бяха и Румен Овчаров, Богомил Манчев и Валентин Златев. 

Бойко Борисов не се ограничи само с "Южен поток", а  отново повдигна и темата за съкратената версия на газопровода "Набуко" от нашата страна до Австрия.  "Аз съм твърд почитател да се възобнови Nabucco West и газът от Иран да стигне до газовия хъб, който България смята да изгради. Ние с нашата газопреносна система имаме възможност да поемем тези количества и ако това стане приоритет за Европейската комисия, България ще инвестира в една или две тръби успоредно на старите трасета. За това едва ли ще се търси външен инвеститор, а средствата, които ще бъдат вложени, ще се възвърнат чрез транзитни такси. Ще имаме капацитет да пускаме различни доставчици", бяха думите на премиера, според когото този газов хъб и една бъдеща газова борса ще са добре дошли за всички държави. Външният министър Митов бе още по-категоричен, посочвайки, че енергийната сигурност на Европа минава през България, а Теменужка Петкова добави, че правителството и държавните енергийни дружества работят изключително активно и изрази надежда, че скоро България ще стане незаобиколим фактор на енергийната карта на Стария континент. 

Очевидно на Брюксел ще му се наложи да предприеме нещо за европейския енергиен съюз, а дали ние ще спечелим нещо от това, ще разберем в следващите няколко месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във