Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турски инвестиции за 1 млрд. евро в България

За периода 1996 - 2017 година турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес форум в Истанбул. На форумът участваха над 150 български и турски фирми.

"Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни", подчерта Караниколов и допълни, че допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество.

Караниколов заяви, че Турция е един от водещите търговски партньори на България. Югоизточната ни съседка заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса.

По думите на Караниколов географската близост и потенциалът на пазарите между България и Турция предопределят високата активност между фирмите от двете страни. "Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1.9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%", обясни още министърът.

По време на посещението Караниколов проведе среща и с министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекджи. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношение, както и възможностите за тяхното активизиране.

Министърът на икономиката отбеляза,  че провеждането на Българо-турския бизнес форум в Истанбул е ясен за интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във