Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турската статистика: България е най-важният ни партньор на Балканите

По данни на българското министерство на икономиката за периода януари-септември на 2020 г. стокообменът между България и Турция е в размер на 3,175 млрд. евро.

България най-важният търговски партньор на Турция на Балканите, според  данните на официалната турска статистика.

Турция е изнесла стоки и услуги за България на стойност 1,6 млрд. долара за първото полугодие на 2021 г. Това ни поставя на второ място след Ирак, където турският експорт за първите шест месеца на тази година възлиза на 3,9 млрд. долара. След нас се нареждат Гърция с 1,2 млрд. долара, Иран с 0,9 млрд долара, а Сирия и Грузия си разделят последното място с по 0,6 млрд. долара.

Общо за периода от януари до юни 2021 г. Турция е изнесла стоки и услуги за своите съседи на обща стойност 9,1 млрд. долара. Това представлява ръст от 36,5% спрямо същия период на миналата година, когато експортът е бил за 6,6 млрд. долара. 

По данни на българското министерство на икономиката за периода януари-септември на 2020 г. стокообменът между България и Турция е в размер на 3,175 млрд. евро /спад от -10.9%, дял 6.6%/. Износът към Турция е в размер на 1,451 млрд. евро /спад от -17.5%, дял 6.2%/. Вносът е в размер на 1,723 млрд. евро /спад от -4.5%, дял 6.9%/.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Турция в България към 01.01.2020 г. са в размер на 920.1 млн. евро.

Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

Перспективните направления за сътрудничество между България и Турция са в изграждането на смесени предприятия, участието на турски фирми в големи инфраструктурни и строителни проекти, както и сътрудничество в туризма.

През трето тримесечие на 2020 г. потокът турски инвестиции в България е в размер на 14.2 млн. евро.

Според проучване на  агенция  Bloomberg турската икономика продължава да расте със силни темпове тази година, задминавайки всички държави от Г20 с изключение на Китай през първите три месеца на 2021 г.

БВП се е увеличил с 6,3% спрямо година по-рано и с 1,3% спрямо четвъртото тримесечие. Министърът на финансите Лютфи Елван обави, че "данните сочат ръст от 6% през първото тримесечие на годината“.

Правителството подтикна банките да увеличат кредитирането, за да помогнат на бизнеса и потребителите да излязат от Covid-кризата миналата година. Кредитният бум беше съчетан с цикъл на експанзионистична парична политика, който помогна на икономиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във