Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турската "Одело" строи втори завод в България за 10 млн. евро

"Одело България", част от базирания в Германия доставчик на автомобилни осветителни системи Odelo Group, ще строи завод за 10 милиона евро в Икономическата зона на Тракия, до Пловдив. Българското подразделение е отпуснало 4 милиона евро от общата инвестиция за закупуване на оборудване. 

Заводът, който ще се разпростира на 12 000 кв. м, ще произвежда резервни части за автомобилни осветителни системи. Изграждането на новия завод, който ще е втория за компанията в България, се очаква да приключи до ноември. Компанията планира да увеличи броя на персонала си с над 100 души до 330 служители до края на 2021 г. До няколко месеца се очаква "Одело България" да започне да произвежда сигнални светлини за автомобили Dacia.

През октомври 2019 г. "Одело България" откри завод за 40 милиона евро в Икономическата зона на Тракия. Тогава бе съобщено, че се очаква близо 400 души да бъдат наети в съоръжението до 2023 г. Заводът произвежда стопове за автомобили на Mercedes-Benz.

"Одело България" има и център за научни изследвания и развитие в София, който също беше открит през 2019 г.

През 2011 г. базираната в Германия Odelo Group стана собственост на турската Bayraktarlar Holding A.S. Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 година. В тях работят 4 000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във