Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Турската централа край Резово засега отпада

След като в началото на ноември се разбра, че Турция има намерение да строи не атомна, а топлоелектрическа централа близо до българската граница - в град Игнеада, окръг Къркларели, на 23 ноември и тази идея пропадна. Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Тургут Дибек съобщи, че турското Министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения проект. Той е бил обсъден на 21 ноември на заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството и след разискванията е определен като несъстоятелен.


Намеренията за изграждане на топлоцентрала силно разбуни духовете и в България, и в Турция. Хората от района се опасяват, че осъществяването на проекта ще унищожи лонгозните гори на Странджа.


Получихме уверение от Турция, че преди да започне какъвто и да е строеж на енергийна централа до българо-турската граница, ще бъдат спазени всички процедури за оценката на влиянието на околната среда, отбеляза и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Междувременно турският заместник енергиен министър Хасан Мурат Меркан заяви по време на форум за инвестициите в Югоизточна Европа, който се проведе през седмицата в Истанбул, че страната предвижда множество съвместни инвестиции в енергийния сектор с България. Меркан не даде конкретен отговор дали Турция подкрепя изграждането на втора ядрена централа у нас, но покани българските експерти да споделят опит, тъй като южната ни съседка смята да построи три нови мощности.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във