Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търсят се възможности за различни цени на водата в различните населени места

ВиК мрежите у нас са в окаяно състояние. Едва ли има населено място у нас, което да няма проблеми – с режими на водата, или с големи загуби на вода, или липса на финансиране за подмяна на канализационната мрежа и други.

Дружните усилия на общините са начин да се разрешават поне някои от проблемите. Наличието на неасоциирани членове на области към ВиК асоциациите обаче създава проблем за осъществяването на проекти с европейско финансиране без таван, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ Илиян Илиев пък отбелязва, че страната ни е застрашена от санкции във връзка с неизпълнение на европейските изисквания, свързани с ВиК сектора.

В хода на разговорите в бранша стана ясно, че общините, успели да реновират ВиК мрежата си, към момента нямат икономически интерес да влязат във ВиК асоциацията. Най-важният проблем, който притеснява кметовете, общинските съвети и като цяло жителите на населените места, е страхът от покачване цената на водата след влизане във водната асоциация, подчертава министър Комитова. „Необходимо е да проверим дали има възможности за различни цени в различните населени места на една асоциация“, обяснява тя във връзка с такива предложения. По думите й е най-лесно да се даде мандат за излизане от ВиК асоциацията, но въпросът е дали това ще е по-добрият вариант.

Регионалният министър припомня, че има пет източника за финансиране на ВиК проекти – чрез „Български ВиК холдинг“ за държавните дружества, Планът за възстановяване и устойчивост, безвъзмездното финансиране от ЕС, средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и собствено финансиране на общините. 

„Отворени сме за срещи, предложения и идеи за разрешаване на проблемите. С общи усилия ще се опитаме да търсим решения“, коментира Комитова. Усилията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са насочени към подобряване на ВиК инфраструктурата без да се завишава много цената на водата. Търсят се всякакви възможности това да се случи. Идеята е да се помогне на неасоциираните области да вдигнат стандарта на ВиК мрежата си с безвъзмездно европейско финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във