Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търси се решение за Плана за възстановяване, обяви Радев

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване, обяви президентът Румен Радев, който посети завод в Кърджали. Две са предизвикателствата пред кабинета - реформата в съдебната система с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор, както и да се посочи дата за затваряне на въглищната енергетика.

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово. За целта обаче тя задължително трябва да внесе плана си в Брюксел и след това той да получи положителна оценка.

"Въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност, независимо от цената на енергетика", добави президентът. Според него се иска ясно решение и консенсус, както и дългосрочна визия относно т.нар. зелена сделка. Той смята, че срокът за затваряне на централите трябва да бъде удължен. Предишните управляващи са заложили срок 2036 година.

Румъния, чийто план преди дни бе одобрен от Брюксел, залага постепенно прекратяване на производството на електроенергия от въглища и лигнитни въглища до 2032 година. Северната ни съседка ще получи 14.2 милиарда евро безвъзмездни средства и 14.9 милиарда евро заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост.

"Липсващата с годините визия в сектор "Енергетика" е това, което спъва изпращането в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост", обясни преди дни вицепремиерът Атанас Пеканов, който във второ поредно служебно правителство отговаря за европейските средства.

Пеканов е категоричен, че не е редно служебен кабинет да вземе съответните решения, но това ще трябва да бъде направено, за да бъде изпратен Планът за възстановяване и устойчивост.

В края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Брюксел Плана за възстановяване. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри. То предложи нов план, но каза, че ще поиска първо подкрепата на парламента, преди да го внесе в Брюксел, макар че това не е задължително според процедурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във