Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търси се купувач за комплекс „Парк Лейн“ в Банско

S 250 f247fac8 4c64 4e36 8b0e b133627f494d

Поредният недостроен и изоставен мегаломански комплекс в Банско е обявен за продан. Частният съдебен изпълнител Александър Цанковски ще  търси купувач за претенциозния (на хартия) проект за жилищен комплекс „Парк Лейн“ , собственост на затъналото в дългове софийско еднолично дружество с ограничена отговорност „Гранд Централ“. То е собственост на небезизвестният бизнесмен от разложкото село Баня Виталий Золотарьов, за чийто

„кредитен размах“

 се говори от години. А имуществата на няколко негови дружества често фигурират в продажбите на частните съдебни изпълнители, заради натрупани милионни дългове. Сякаш за първи път името му стана по-известно около друго  негово  дружество – “Хидропарк 2011” ЕООД, което изскочи при фалита на  Корпоративна търговска банка  със  задължения при затварянето й в размер на  2 870 000 лева.

Този път обаче става дума за друг запор, наложен върху недостроения комплекс от „Стопанска и инвестиционна банка“ (СИ Банк) още през 2007 година. Ако съдим по публикувания в търговския регистър договор за учредяване на особен залог на търговско предприятие, финансирането от страна на банката е било в размер на 6 330 800 евро.

В същото време, обаче 100 % от дяловете са били запорирани от друг кредитор на Дружеството  - от „Ваджо Комерс, сега   „ВК Комерсиале“ ЕООД, собственост на Десислава Джорова –Стоянова.

Виталий Золотарьов е сред най-големите бизнесмени в Разложко и собственик на редица фирми. Той притежава бетонен център в Разлог и хотел в родното си село Баня,  и много други дейности. Очевидно

въпреки финансовите си проблеми

Золотарьов все още има  намерения  да разширява дейността си , тъй като през миналата година чрез друга своя фирма – „Никокоп БГ“ ЕООД, бизнесменът заяви намеренията си за изграждане на минивец на територията на община Белица.

Въпреки инвеститорският му размах, очевидно проектът за апартаментният му комплекс, който  се намира в кв. „Грамадето” в Банско се е оказал доста неуспешен. На практика той е бил зарязан на фаза груб строеж още преди 7-8 години, когато става ясно, че няма шанс дружеството „Гранд централ“  да завърши обекта и да върне парите на банката.

От тогава насетне събирането на дълговете му се превръща в почти невъзможна мисия.

Сега частният съдебен изпълнител Цанковски е

сложил на тезгяха

имотът на дружеството, който е  с площ от 5934 кв.м и изградената в него четириетажна масивна жилищна сграда с тавански етаж, състояща се от три блока ведно с общо 181 самостоятелни обекта в тях. Според обявлението цената на всички това е определена на 9 084 352 лева. Ако съдим по документите от залога пред банката става дума за жилищен комплекс с обща разгърната застроена площ от 13 695.98 кв.метра.

Като се има в предвид, че подобни зарязани полузастроени комплекси далеч не са рядкост, едва ли скоро ще се намери  инвеститор и за този.  Да не говорим, че със сигурност има вероятност при следващата продан, цената му значително да падне.

Как ще завърши сагата с погасяването на дълговете , далеч не е ясно. Със сигурност обаче кредиторите на дружеството, трудно ще могат да си възвърнат „инвестицията“ в пълен размер.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във