Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търсенето на логистични площи се фокусира върху по-малки обекти в града

Воден от ръста на промишленото производство, пазарът на логистични и складови площи поддържа стабилна активност за последните три месеца. Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малко свободни площи, докато по-големите извънградски обекти, в които има повече новоизградени и свободни площи, се усвояват по-бавно. Това показва анализът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В резултат на това, както и повишеното предлагане на нови имоти, експертите очакват делът на незаетите площи да расте през следващите тримесечия.

Компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги,

които са сред основните двигатели в сектора, са силно обвързани с доставки към крайни клиенти. „Това налага и скъсяване на разстоянието и консолидация с цел оптимизация на разходи и ресурси. През следващите месеци ще следим дали интересът към по-малките проекти ще се задържи и как големите обекти в по-отдалечените райони ще отговорят на промяната на пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Нивата на свободните площи през третото тримесечие леко нарастват

до 4.3 на сто. От началото на годината стойностите трайно се движат нагоре, но все още са на здравословни нива за пазара.

Индустриалният пазар продължава да е във фокуса на инвеститорите в Европа в контекста на COVID кризата. За първото полугодие на 2021 г. транзакциите с индустриални имоти на стария континент са 26.5 млрд. евро, отчитайки 73% ръст спрямо средните нива за периода 2015-2019-а.

У нас секторът поддържа стабилна активност.

Статистиката на Cushman & Wakefield Forton показва, че в периода януари-септември 2021 са завършени обекти с обща площ 174 167 кв. м, а нетното усвояване е със сходни стойности - 165 997 кв. метра. Данните сериозно изпреварват нивата през миналата година и се доближават до тези през 2019-а, когато бе отчетена рекордна активност на индустриалния пазар.

„Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании продължават да са най-активните на пазара като наематели или инвеститори в собствени обекти. Към края на 2021-а проектите в етап на строителство в София надхвърлят 440 000 кв. м, почти поравно разпределени между спекулативни проекти и такива за собствено ползване“, допълва Жоро Ангелов.

През последното тримесечие

предлагането в столицата нарасна с 81 880 кв. м,

достигайки общ обем почти 1 573 000 кв. метра. Cushman&Wakefield Forton е консултант по избора на локация и изпълнител на проекта за строителство по поръчка и отдаване под наем най-големия логистичен център в София. Новият логистичен център на компания „Орбико България“, която е един от най-големите дистрибутори и доставчик на логистични услуги на пазара, разполага с 31 200 кв. м складови площи и 4000 кв. м офиси. Спекулативната част на пазара също расте с финализирането на два градски логистични проекта - Botevgradsko Logistics Park (29 000 кв. м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7 000 кв. м).

Наемите на първокласни площи

леко се повишават през последното тримесечие. За средно големи проекти те достигат 4.3-4.5 евро/кв. м, докато складови бази с площ над 10 000 кв. м се отдават за около 3.8-4 евро/кв. метър. Доходността от първокласни индустриални имоти в София остава на стабилни нива около 8% на годишна база.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във