Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търпим огромни загуби от нереализираната газова връзка с Гърция

Целта на енергийното министерство е газовият интерконектор с Гърция да бъде въведен в експлоатация до 1 юли тази година, за да е готов преди следващия отоплителен сезон. Това обяви ресорният министър Александър Николов по време на изслушване в парламента, поискано парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Темата беше забавянето в строителството на интерконектора и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

Николов заяви, че страната ни губи дневно по около милион и половина лева от нереализираните възможности за доставка на азерски газ по нереализирания газов проект. "Точна цифра не бих се наел да дам, защото има много влияещи променливи. Но приблизително толкова загуби търпи българското общество, защото не успяваме да реализираме всички възможности по договорите. Въпросните 1 милиард кубика, които трябва да влязат в България, IGB няма да може да ги реализира", каза още той. И обясни, че заради забавянето на проекта България ще настоява за компенсации от страна на строителя. Правителството е изискало плащане, но не посочи конкретна сума. Предстои среща между енергийния министър, финансовия министър Асен Василев и директорите на борда на съвместната проектна компания "Ай Си Джи Би" АД. Имало и искане за отлагане на проекта от страна на изпълнителя. Нашата страна обаче не го е уважила. 

Според ГЕРБ-СДС за осем месеца служебното правителство е забавило допълнително въвеждането в експлоатация на интерконектора. "Получихте готов проект с готово финансиране", каза депутатът Жечо Станков. А Теменужка Петкова, бивш енергиен министър в правителството на Бойко Борисов, увери, че редовно е инспектирала строителството и е водила постоянна комуникация с гръцката страна. По думите ѝ Борисов лично е бил ангажиран с този проект.  А настоящият министър отговори, че сегашното правителство полага всички усилия за пускането на интерконектора в експлоатация и добави, че самият той е във връзка с гръцкия си колега Костис Скрекас.

Рамадан Аталай от ДПС попита дали ще се наложи допълнително финансиране. "Самите разходи не са основната част, която следва да се наблюдава, а общият механизъм на разходи, приходи и нетни ползи за обществото", отговори министър Николов. Според Аталай проектът е направен грешно и призова да се търсят всички възможности за диверсификация.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов запита дали има умишлено забавяне. "За конкретен саботаж не мисля, че имам право да говоря", отвърна министърът.

Драгомир Стойнев от "БСП за България" смята, че проблемът с интерконектора се крие в начина на финансиране. Според него, ако през 2014 и 2018 г. е било осигурено по-бързото финансиране, е било възможно проектът да се реализира досега.

Според Мартин Димитров от "Демократична България" правителството трябва да работи, за да гарантира най-изгодните цени за страната. А проектната компания е нужно да поеме ясен ангажимент да не се отлага проектът след юли месец.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадин става дума за "чудовищни загуби" и безхаберие заради забавянето на проекта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във