Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туроператорите скочиха срещу промените в Закона за туризма

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) са категорични, че  предложените  промени в Закон за туризма  (за които „Банкеръ“ съобщи) , чрез които се въвежда категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации поставят  нови „свръхрегулации“ за този пазар.

Председателят на Управителния съвет на браншовата  организация Даниела Стоева е на мнение, че никой не оспорва задължението на  всеки физически или юридически субект, който генерира доходи под една или друга форма да плаща данъци за тях, но точно по тази причина, хората които отдават апартаменти под наем  издават  съответните финансови документи. И ако има нарушители, то те трябва да бъдат санкционирани , но не по начина който се предлага.   

Вносителите на промените в норматива Менда Стоянова и Валери Симеонов на практика предпоставят не просто ограничаването на  дейността на платформи като Booking и Airbnb, но ако бъде прието предложението им на практика ще бъде въведена забрана за свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи.

Според новите текстовете, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма.

 От Асоциацията са на мнение, че формата на този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е предпоставка да идват повече туристи у нас.

Според  Стоева , законодателят трябва да подхожда доста по-внимателно по отношение на това всяка дейност да се вкарва в поредната  регулация.  И допълни, че нашият туристически пазар и на този етап е „свръхрегулиран" и  заяви, че като Асоциация организацията не смята, че това би трябвало да влиза в предлаганата от народните представители най-строгата форма на регулация на всеки бизнес у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във