Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туроператорите искат 155 млн. лв. държавна помощ за 2021 г.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции искат спешна помощ от властите, за да могат да продължат да работят. Според разчетите на туроператорите са необходими 155 милиона лева за следващата година. Браншът няма приходи вече седми месец, а много малко туроператори са се възползвали от мярката 60/40 за туристическия бранш.

От вторник (13 октомври) може да се кандидатства за държавната помощ от 10 млн. лв., предназначена за туроператори и туристически агенти.

Важно е да се знае, че при старта на кандидатстването няма да е от значение редът на подаване на проектните предложения, тъй като реалната стойност, която ще получат допуснатите кандидати, ще бъде равна на пропорционално разпределената стойност от 10 млн. лв. спрямо броя одобрени проектни предложения и реализирания общ оборот на всяко предприятие за 2019 г. Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите, както и за оперативен капитал. Те задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Целта на процедурата е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID- 19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма. Срокът за изпълнение на проекта ще бъде 18 месеца.

"10 милиона при активно работещи около 1000-1500 туроператори, това означава някаква смешна сума, която няма да покрие и разходите, и нуждите на бранша за 1 месец", каза пред БНР Димитър Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Пак ще се разчита на българските туристи

Разчитаме българите да подпомогнат и предстоящия зимен сезон, както спасиха летния. Над 900 хил. българи са посетили родното Черноморие, а общият брой на пътувалите из страната е 2,7 млн., като чужденците са 1,1 млн, заяви преди дни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Вицепремиерът каза още, че мярката  60/40 ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции да бъде продължена и до 2021 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във