Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева

Марияна Николова

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева. Те ще бъдат пренасочени от програмата "Иновации и конкурентоспособност". За това са се разбрали вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

Николова поясни, че днес премиерът Бойко Борисов се е срещнал лично с представителите на обединението.

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да се възползват от помощта ще подават искане в Министерството на туризма. Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за подпомагане в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Министърът на туризма съобщи, че очаква програмата да заработи още през август, като тя ще бъде в режим de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите. Очаква се мярката да обхване 3000 фирми.

Екскурзоводите не попадат в обхвата на обявената схема, за тях ще се изработи социална мярка.

"Ние продължаваме да търсим решения и механизми, за да подпомогнем най-пострадалия сектор. Продължаваме да търсим възможности за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв", каза още Николова.

Тя допълни, че схемата 60/40, която за туризма е в съотношение 80/20, ще продължи да действа до края на годината, като правителството ще обмисли вариант мярката да остане в сила до 1 май 2021 година.

"Няма да има субективизъм, ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов във връзка с помощта за туроператорите.

"Подкрепям изцяло вицепремиера по отношение на екскурзоводите. Там трябва да търсим социална мярка, тъй като това не попада в обхвата на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", уточни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във