Банкеръ Daily

Министър Балтова:

Туроператорите да докажат, че са използвали правомерно парите

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16.5 милиона лева. Туроператорите обаче ще трябва да докажат, че средствата, които са получили с първата част от помощта, са изразходвани правилно за разплащане с клиентите.

Това стана ясно след срещата на служебния министър Стела Балтова с протестиращите туроператори от сдружението "Бъдеще за туризма".

По думите на министъра "постановлението за безвъзмездна помощ е изцяло законосъобразно."

Говорителят на кабинета Антон Кутев заяви, че това не е нито първа, нито последна среща, но е било важно да се чуе позицията на протестиращите. Разговорите ще продължат и утре, каза тя и изрази надеждата, че различията с министерството ще бъдат преодоляни.

Туроператорите предложиха да се анулира тази нотификация и да се върви към нова.

"Мисля, че ще постигнем споразумение", каза Стела Балтова.

"Може да се стигне до нова нотификация, само ако браншът го поиска и няма друга възможност", каза Антон Кутев.

Тази помощ ни е жизнено необходима. Ако се наложи втора процедура, това означава месец и половина", каза Павлина Илиева от сдружението. Тя заяви още, че искането за оставка на Стела Балтова е било крайно средство, за да влязат в диалог.

"Проблемът ни е, че постановлението на Министерския съвет е в противоречие с член 26 А, не ни помага да вземем помощта, а ни дават критерии, които са непреодолими", каза Илиева.

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира работа до 31 юли. Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си, и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

Относно "Музенидис Травъл" Стела Балтова заяви: "Това, което се случи, показва, че компанията и в Гърция, и в България има проблеми. Миналият петък бяхме информирани и аз веднага поисках от моя гръцки колега информация. Към момента гръцката държава не смята да подпомага туроператора. Българската компания дължи много средства и не е включена в гаранционен фонд, а само застраховка, която е много малка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във