Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туроператори поискаха 65 млн. лв., при 10 млн. лв. бюджет по схемата

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Заявената помощ е в размер е над 64.131 млн. лв., т.е. исканията на брашна надвишават многократно бюджета на програмата. 

Предстои предложенията да бъдат разгледани. В рамките на процедурата всеки от кандидатите имаше право да заяви в проектното предложение стойност до 10% от оборота за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Целта на проекта е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма, уточнява ресорното министерство.

Средствата следва да бъдат използвани за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска или туристическа агентска услуга.

Преди седмица Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции поиска спешна помощ от властите, за да може браншът да продължи да работи. Според разчетите на туроператорите са необходими 155 милиона лева за следващата година.

"10 милиона при активно работещи около 1000-1500 туроператори, това означава някаква смешна сума, която няма да покрие и разходите, и нуждите на бранша за 1 месец", обясни Димитър Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във