Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туроператори и агенти искат фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект на закон, в който се предлага създаване на фонд за гарантиране на пътуванията. Документът предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на Covid-ограниченията голяма част от застрахователите са прекратили полиците на агенциите, съобщи по БНР Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на щетите за потребителя, независимо от големината на прага при застраховането. Попов сочи като слабост на сегашното законодателство това, че застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят исканията си, което Димитър Попов определя като абсурдно.

Гаранционният фонд вади парите веднага, плаща на чартърната компания, на превозвача и прибира туристите в рамките на 24 часа, подчертава Попов.

"По наша преценка 5 млн. лева ще бъдат напълно достатъчни, за да може фондът да работи", казва експертът.  

Парите може да се набират или с дребна сума за такса от всеки пътник, или ако на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева за оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във