Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търново приема изложението "Културен туризъм" и българо-руска кръгла маса в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие днес във Велико Търново XVI-то Международно изложение "Културен туризъм", съобщиха от министерството. То ще се проведе в Двореца на културата и спорта "Васил Левски". В своето XVI-то издание изложението "Културен туризъм" разширява значително експозиционната си площ и създава нови възможности за представяне на участниците.

В програмата на международната борса във Велико Търново ще се състои и Българо-руска кръгла маса "Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм - традиции и бъдеще". Домакин на бизнес форума ще бъде музеят "Възраждане и Учредително събрание". Руската делегация, която ще посети България, включва 23 участници, сред които ръководители и членове на туристическите администрации на 12 руски региона. Основните теми, които ще се дискутират на кръглата маса, са "Регионите на България и Русия - центрове за съхранение и развитие на културните традиции и историческата памет" и "Регионалното сътрудничество - основа за развитието на културните и туристическите връзки между България и Русия".

През първите два месеца на тази година 19 567 руснаци са посетили страната ни, което поставя Русия в Топ10 на туристическите посещения у нас. През последните години обаче броят на руснаците у нас намалява. През 2018-а общо 511 701 руснаци са дошли в България, но бройката им е намаляла наполовина, както заради визови проблеми, така и заради по-облекчения достъп до страните конкуренти около нас - Турция и Гърция.

Общо 45 издателства ще се включат в панаира на книгата "Фоайе на книгата с автограф", което ще се проведе от 18 до 20 април в рамките на Международно туристическо изложение "Културен туризъм" - Велико Търново 2019. Те ще представят най-новите си заглавия в Двореца на културата и спорта "Васил Левски", ще организират творчески срещи с 20 писатели и две филмови прожекции.

Акцент в тазгодишното "Фоайе на книгата с автограф" ще са издателства от Централна Северна  и Източна България, както и великотърновските издателства, и популяризиране на книжна продукция не предлагана в големите вериги книжарници. Изложението "Фоайе на книгата с автограф", ще бъде открито в 10.30 часа в Двореца на културата и спорта в присъствието на библиотечни специалисти от региона на Велико Търново, великотърновски писатели и издатели.

Подобни двустранни туристически форуми предстои да бъдат организирани и със САЩ, Германия, Полша, Сърбия, които без САЩ,също са в Топ10 на предпочитащи България като дестинация на почивка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във